NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 8 with Answe PDF

2 Mins read

GK Questions for Class 8: बेहतर समझ और प्रभावी सीखने के लिए कक्षा 8 के बच्चों की सूची के जीके प्रश्न अंग्रेजी में यहां प्रस्तुत किए गए हैं। जो छात्र 8वीं कक्षा में पढ़ रहे हैं उन्हें विश्व, भारत, इतिहास, राजनीति, महत्वपूर्ण दिनों, प्रसिद्ध व्यक्तियों, प्रकृति आदि के बारे में सामान्य ज्ञान प्राप्त करना चाहिए ताकि व्यक्तिगत स्तर का ज्ञान प्राप्त किया जा सके और सक्षम बनाया जा सके।

सामान्य ज्ञान उनके पेशेवर और व्यक्तिगत जीवन दोनों के लिए एक ठोस नींव रखने में सबसे महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। अपने जीके स्तर को बढ़ाने के लिए इन सभी शीर्ष 8 वीं कक्षा के जीके प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में पढ़ें और यह एक छात्र को उनके आगामी प्रयासों के लिए तैयार करने में सहायता करता है।

General Knowledge Quiz Questions for Class 8 Maths

गणित की अवधारणाओं के बुनियादी ज्ञान को बिछाकर सभी गणनाओं को समझा जा सकता है और आसानी से हल किया जा सकता है। गणित जीके क्विज प्रश्न कक्षा 8 के लिए उत्तर आपको मानसिक अनुशासन बनाने और मानसिक कठोरता और तार्किक तर्क का समर्थन करने के लिए सही तरीके से आगे बढ़ते हैं। तो, गणित से संबंधित इन सभी कक्षा 8 के सामान्य ज्ञान के प्रश्नों को नीचे दी गई सूची से उत्तर के साथ सीखें और अतिरिक्त आत्मविश्वास और ज्ञान प्राप्त करें। GK Questions for Class 8 with Answe PDF

 GK Questions for Class 8 with Answe PDF

1. What is the multiplicative inverse of -7/12 and -5?

Answer: -12/7 and -1/5

2. Which is the smallest perfect number?

Answer: 6

3. Name the two real-life examples of hollow hemispheres?

Answer: Bowl and Coconut shell

4. How many MBs are there in 1 GB?

Answer: 1024 MBs

5. How many factors do a prime number have?

Answer: 1 and the number itself

6. What type of term 4x+6y is?

Answer: Binomial

7. What is the percentage of 5:10?

Answer: 50%

8. What is the ratio of 20 metres to 100 km?

Answer: 1:5

9. In a division sum, a student took 63 as divisor instead of 36. His answer was 24. The correct answer is:

Answer: (24 *63) /36 = 42.

10. How many prime and non-prime numbers will be there in between 1 to 100?

Answer: 25 and 73

Also Check: GK Questions for Class 1

General Science GK Questions & Answers in English

क्या आप लोगों को साइंस पढ़ना पसंद है? हाँ, तो आप सोच रहे हैं कि शायद तार्किक तरीके से काम करें। यदि नहीं, तो उन्हें इस सच्चाई से अवगत होना चाहिए कि विज्ञान आपको तार्किक रूप से सोचने और काम करने के लिए मजबूर करता है। तार्किक सोच न केवल कक्षा के अंदर बल्कि जीवन में भी हर छात्र की मदद करती है। इसलिए, हम सभी से अनुरोध करते हैं कि नीचे दी गई कक्षा 8 विज्ञान सूची के लिए जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्नों के साथ अभ्यास करके महत्वपूर्ण सोच और समस्या-समाधान जैसे अपने कौशल में सुधार करें। GK Questions for Class 8 with Answe PDF

1. “For every action, there is an equal and opposite reaction.” It is which of Newton’s law of motion?

Answer: Newton’s Third Law

2. Which animal never drinks water in its entire life?

Answer: Kangaroo rat

3. Vitamin E is important for?

Answer: Protecting Cells and vital tissues protection

4. Newtons is the unit of force or energy?

Answer: Force

5. Which microbe carries malaria?

Answer: Female Anopheles mosquito

6. What pH will have in an acidic liquid?

Answer: Low

7. What elements are the most common in the human body?

Answer: Oxygen, carbon, hydrogen

8. What is the process by which solid changes to gas without becoming a liquid?

Answer: Sublimation

9. What is the chemical symbol of Tungsten?

Answer: W

10.  What are Java, Perl, and Fortran?

Answer: Computer Programming Languages

Do Refer: GK Questions for Class 2

GK Questions for Grade 8 General Awareness & Current Affairs

प्रत्येक बच्चे के होशियार होने के लिए व्यक्तिगत ज्ञान भी अधिक महत्वपूर्ण है। इसलिए, यहां हमने ग्रेड 8 के बच्चों के लिए अंग्रेजी में कुछ करंट अफेयर्स से संबंधित जीके प्रश्न और उत्तर सूचीबद्ध किए हैं। सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी प्रश्नों की इस सूची में दुनिया और भारत के बारे में इतिहास, महत्वपूर्ण घटनाएं, प्रसिद्ध लेखक, आविष्कारक, व्यक्तित्व, राजनीति आदि शामिल हैं। आइए इसे देखें और अतिरिक्त सामान्य ज्ञान प्राप्त करें। GK Questions for Class 8 with Answe PDF

1. When the ‘Kargil War’ between Pakistan and India took place?

Answer: Between May and July 1999.

2. When & Who build the Taj Mahal in Agra?

Answer: In 1632 by Shah Jahan.

3. Who received the Richard Dawkins award 2020?

Answer: Javed Akhtar

4. ISRO Stands for?

Answer: Indian Space Research Organisation

5. What is the state of India that records the highest production of tea?

Answer: Assam

6. When is earth day observed?

Answer: April 22nd

7. Who has been appointed as the new Deputy Governor of the Reserve Bank of India in December 2016?

Answer: Viral V Acharya

8. Where did the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting held?

Answer: Panaji, Goa

9. Who was the first female Indian Astronaut

Answer: Kalpana Chawla

10. Which fashion designer has passed away in January 2021?

Answer: Satya Paul

Must See: GK Questions for Class 3

Sports GK Quiz for Class 8 Kids

खेल GA सेक्शन के तहत विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं का मुख्य महत्वपूर्ण हिस्सा है। सरकारी या बैंक परीक्षाओं में आने वाले अधिकांश प्रश्न खेलों, ओलंपिक, विभिन्न देशों के राष्ट्रीय खेलों आदि से संबंधित हैं। क्या आप खेलों के बारे में अधिक जानने के लिए उत्साहित हैं तो इस लेख को देखें, अर्थात ‘सामान्य ज्ञान विषय’, और खोजें वह जानकारी जिसकी आप तलाश कर रहे हैं। यहां, हमने परीक्षा में पूछे जाने वाले खेलों पर कक्षा 8 के जीके प्रश्नों की एक सूची तैयार की है ताकि छात्र उन्हें आसानी से तैयार और याद कर सकें। GK Questions for Class 8 with Answe PDF

1. Which game is the oldest sports game in the world?

Answer: Archery

2. Which game is associated with China Cup?

Answer: Gymnastics

3. Durand Cup is associated with?

Answer: Football

4. Who is Rafa Nadal?

Answer: Tenis Player

5. In baseball, how many players are there in one team?

Answer: Nine

6. In the game of snooker, how many balls are present on the table at the beginning of the game?

Answer: 22

7. Which brand was the official sponsor of the Indian contingent to the 2016 Rio Olympics?

Answer: Amul

8. What is the full form of FIFA?

Answer: Federation Internationale de Football Association.

9. What is the time span of a Test Match?

Answer: 5 days

10. What is the national sport of Tajikistan?

Answer: Wrestling

Summary

हम चाहते हैं कि कक्षा 8 के छात्रों के लिए जीके प्रश्नों की साझा सूची माता-पिता, शिक्षकों के साथ-साथ बच्चों को बेहतर अभ्यास और उनकी बुद्धि में सुधार के लिए लाभान्वित करे। GK Questions for Class 8 with Answe PDF

Related posts
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 60+ GK Questions for Class 7 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 7 with Answer:  माता-पिता और शिक्षक जो गणित और विज्ञान के तथ्यों और अवधारणाओं के साथ भविष्य के…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 50+ GK Questions for Class 6 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 6: क्या आपने सोचा है कि जीके क्विज के प्रश्नों का उत्तर इतनी जल्दी कैसे दिया जाए? यदि…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 5: सामान्य ज्ञान एक ऐसा विषय है जहां हर कोई दुनिया, भारत, आसपास हो रहे करंट अफेयर्स और…