GK Questions for Class 5: सामान्य ज्ञान एक ऐसा विषय है जहां हर कोई दुनिया, भारत, आसपास हो रहे करंट अफेयर्स और कई अन्य चीजों के बारे में सीखता है। यह जानकारी छात्रों या शिक्षार्थियों को शिक्षाविदों में उत्कृष्टता प्राप्त करने और जीवन के बारे में उनके सामान्य जागरूकता ज्ञान में सुधार करने में मदद करती है। वर्तमान परिस्थितियों में कम उम्र से लेकर युवावस्था तक कई तरह से अपने सामान्य ज्ञान को बढ़ाना संभव हो सकता है। यहां, हमने कक्षा 5 के छात्रों के लिए Maths, Science, Current Affairs, World, India GK, आदि जैसे कुछ महत्वपूर्ण जीके प्रश्नों को साझा किया है। GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

Maths General Knowledge Quiz Questions for Class 5

आपके बच्चे की बुद्धि में सुधार करने का महत्वपूर्ण पहलू कक्षा 5 के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्न हैं। डेटा एकत्र करना और कई स्रोतों से ज्ञान प्राप्त करना आपके बच्चों को होशियार बनाता है और उनके अकादमिक प्रदर्शन को भी बढ़ाता है। इसलिए, इस खंड में, हमने अंग्रेजी में उत्तर के साथ गणित से संबंधित कुछ GK प्रश्नोत्तरी प्रश्नों की सूची तैयार की है। वार्म-अप गतिविधि के रूप में भी छात्र इन गणित जीके नमूना प्रश्न और उत्तर के साथ तैयारी कर सकते हैं और सामान्य जागरूकता और शिक्षाविदों के संबंध में सभी चुनौतियों का सामना कर सकते हैं। GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

1. What is three-fifths of 50?

Answer: 30

2. 1024 kilobytes is equal to?

Answer: 1 Megabyte(MB)

3. A number is between 30 and 50. It is also a common multiple of 6 and 8. When it is added to 45, the result is?

Answer: 93

4. Priya is standing at point B, facing southwest. She turns 315º in the clockwise direction. Which direction will she be facing?

directions image

Answer: South

5. The greatest number of 4 digits which is divisible by 15, 25, 40, and 75 are:

Answer: 9600

6. The G.C.D. of 15, 6, and 436 is:

Answer: 1

7. Who is known as the Prince of Indian Mathematics?

Answer: Srinivasa Ramanujan

8. How many acute angles are made inside the given figure?

image to find the acute angles

Answer: 2

9. What is the most commonly known theory of triangles in geometry?

Answer: Pythagorean Theorem

10. How many zeros are there in one crore?

Answer: 7

Grade 5 General Science GK Questions & Answers in English

1. How many layers are there in Earth’s atmosphere?

Answer: 5

2. Which is the biggest planet in our solar system?

Answer: Jupiter

3. What is the Diameter of Sun?

Answer:  14 Lakh Kms

4. Onion (Allium cepa) is a modified form of?

Answer: Stem

5. Who is considered the father of the Indian Space Program?

Amswer: Vikram Sarabhai

6. Who invented the Airplane?

Answer: Wright Brothers

7. Oxygen liberated during photosynthesis is coming from?

Answer: Water

8. Sound cannot travel through which?

Answer: Vacuum

9. Which structure of the eye is the most sensitive but contains no blood vessels?

Answer: Cornea

10. Name one heavy metal?

Answer: Gold

11. What is the scientific name of Mango?

Answer: Mangifera Indica

12. Which of the following is not a component of chlorophyll?
a) Magnesium
b) Calcium
c) Carbon
d) None of These

Answer: b) Calcium

Do Refer: GK Questions for Class 1

List of Current Affairs GK Questions with Answers for Class 5

जो छात्र ग्रेड 5 का अनुसरण कर रहे हैं, उन्हें अपने आंतरिक आत्मविश्वास को बढ़ाने और अन्य छात्रों के साथ बहुत आसानी से और स्मार्ट तरीके से बातचीत करने के लिए करंट अफेयर्स और दुनिया पर सभी अद्यतन सामान्य ज्ञान प्रश्नों को सीखने का शौक बनाना चाहिए। कक्षा 5 के बच्चों के लिए जीके प्रश्नों की यह सूची उनके व्यक्तिगत ज्ञान के स्तर को सहायता करती है और उन्हें किसी भी परीक्षा में शीर्ष स्थान पर खड़ा करती है। GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

Do Check: GK Questions for Class 2

1. Name the largest river in the world by volume?

Answer: Amazon

2. Who is the author of the book ‘Wings of Fire’?

Answer: APJ Abdul Kalam and Arun Tiwari.

3. Which is the largest plateau in the world?

Answer: Tibetan Plateau

4. Nokia is which type of company?

Answer:  Telecommunications company.

5. What is the Study of the Universe called?

Answer: Cosmology

6. Which state government observed November 1st as No Tobacco Day in 2016?

Answer: Punjab

7. Name one plant which grows in the Desert?

Answer: Cactus

8. How many Cricket world cups did India win?

Answer: Two

9. Which islands are part of India?

Answer: The Lakshadweep island, Andaman and Nicobar Islands

10. What is the capital of Italy?

Answer: Rome

11. Name the coldest planet in our solar system?

Answer: Neptune

12. What is the full form of MBBS?

Answer: Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery

13. What is the name of the elephant which serves as the mount of Lord Indra?

Answer: Airavata

14. What grows quicker—hair or toenails?

Answer: Hair

15. Name the Union Territories of India?

Answer: National Capital Territory of Delhi, Jammu and Kashmir, Ladakh, Chandigarh, Andaman and Nicobar Islands, Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu, Lakshadweep, and Puducherry

final words

इसके अलावा, हमारे पास आपके बच्चों में बुनियादी अवधारणाओं की एक मजबूत नींव बनाने के लिए बच्चों और अन्य विभिन्न संसाधनों के लिए जीके प्रश्न और उत्तर की एक विस्तृत श्रृंखला है। तो, हमारी साइट Fullformslists.in पर जाएं और विभिन्न classes के लिए GA और करंट अफेयर्स विषयों और प्रश्नों से अपडेट रहें। GK Questions for Class 5 in Hindi PDF