NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 60+ GK Questions for Class 7 with Answe PDF

2 Mins read

GK Questions for Class 7 with Answer:  माता-पिता और शिक्षक जो गणित और विज्ञान के तथ्यों और अवधारणाओं के साथ भविष्य के “प्रतिभाशाली व्यक्तियों” को आकार दे रहे हैं, कुछ हद तक मुश्किल है लेकिन इससे भी बड़ा है। कभी-कभी सबसे कठिन परिस्थिति से आपकी मदद करने के लिए हमने कक्षा 7 के छात्रों के लिए जीके प्रश्नों का शीर्ष और सर्वश्रेष्ठ संग्रह साझा किया है। इस गाइड में दुनिया, भारत, करंट अफेयर्स आदि पर अकादमिक और सामान्य ज्ञान के स्तर को आसानी से समझने और बढ़ाने के लिए कक्षा 7 के सामान्य ज्ञान के प्रश्न और अंग्रेजी में उत्तर शामिल हैं।

यहां दिए गए लिंक देखें और सीधे कक्षा 7 के जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्न और उत्तर के विशेष खंड में कूदें और अपनी याददाश्त को शिक्षा जीवन या सामान्य जीवन के बारे में आवश्यक जानकारी से भरें। इसके अलावा, 7 वीं कक्षा के लिए अंग्रेजी में शीर्ष सामान्य ज्ञान के प्रश्नों की इस सूची में गणित और विज्ञान विषय से संबंधित प्रश्न शामिल हैं ताकि अधिक विषय ज्ञान में सुधार हो और साथ ही विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में उच्च स्कोर किया जा सके।

GK Questions for Class 7 with Answe PDF

General Awareness & Current Affairs GK Questions & Answers

(GK Questions for Class 7 with Answe PDF) स्कूली जीवन में बच्चों के लिए उन तथ्यों से खुद को अपडेट करना जिन्हें आप कक्षा से कक्षा तक पहले नहीं जानते थे, बहुत महत्वपूर्ण है। बच्चों के लिए कम उम्र में ही स्मरण शक्ति इतनी शक्तिशाली होती है। होशियार सोचने और बुद्धिमान बनने के लिए उन्हें अपने आसपास होने वाली हर चीज के बारे में जानें और जागरूक करें। अंग्रेजी में उत्तर के साथ जीए और करंट अफेयर्स जीके प्रश्नों की सूची में दुनिया, भारत, इतिहास, प्रौद्योगिकी आदि के बारे में बताया गया है, इसलिए कक्षा 7 के छात्रों को इसे पढ़ाई के दौरान एक त्वरित गतिविधि के रूप में मानना चाहिए।

1. What is the Smallest Ocean?

Answer: Arctic Ocean

2. Who has the authority to declare a “Global Emergency”?

Answer: World Health Organisation (WHO)

3. Who is the new chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE)?

Answer: Rajesh Kumar Chaturvedi

4. Which country has won the 18th Men’s Asian Junior Team Squash championship 2017?

Answer: India

5. Which state government of India has launched the PEHAL programme for raising education standards?

Answer: Himachal Pradesh

6. Name the Currency used in Singapore?

Answer: Singapore Dollar

7. Who has the authority to issue currency in India?

Answer: Reserve Bank of India (RBI)

8. What is the name of India’s longest Highway having a length of 4,112 km?

Answer: NH44

9. In which year World War II (WW2) started?

Answer: 1939

10. What is the capital city of Australia?

Answer: Vienna

11. How deep is the ocean in Antarctica?

Answer: 7,236 m (23,740 ft)

GK Questions for Class 7 with Answe PDF

12. What is the capital city of France?

Answer: Paris

13. Char Minar is located in which city?

Answer: Hyderabad

14. The grasslands of North America are known as?

Answer: Prairies

15. Who was the first Indian woman who wins the Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa

Do Refer: GK Questions for Class 1

Class 7 Science & Technology General Knowledge Quiz Questions

(GK Questions for Class 7 with Answe PDF) विज्ञान मिश्रित चीजों का एक केंद्र है जो आपके बच्चे को पौधों, जानवरों और उनके आसपास के वातावरण की आकर्षक दुनिया से परिचित कराता है। सामान्य विज्ञान का अध्ययन करना और उसे समझना आसान हो जाता है जब यह दिलचस्प हो। इसलिए, इसे और दिलचस्प बनाने के लिए, हमने नीचे कक्षा 7 के बच्चों के लिए विज्ञान विषयों के जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्न दिए हैं। अंग्रेजी में विज्ञान के सामान्य ज्ञान के प्रश्नों और उत्तरों की सूची को देखें और प्रकृति के प्रति अधिक जुनून पैदा करें।

1. What are animals, which eat both plants and animals, called?

Answer: Omnivores

2. Yeast is a type of what?

Answer: Fungus

3. What type of energy eventually depletes?

Answer: Non-renewable energy

4. Which is the strongest sense in a dog?

Answer: Smell

5. What disease is caused by vitamin B deficiency?

Answer: Beriberi

6. What is a healthy blood pressure limit?

Answer: 120/80 mmHg

7. What is the main source of energy made through photosynthesis for plants?

Answer: Glucose

8. Cataract is the disease of What?

Answer: Eye

9. What does the 26 atomic number denote?

Answer: Iron (Fe)

10. What is the main cause of Goitre?

Answer: Iron Deficiency

Must See: GK Questions for Class 2

Mathematics GK Questions with Answers for Class 7 Kids in English

7वीं कक्षा के गणित के जीके प्रश्न उत्तर के साथ नीचे दिए गए हैं। इसलिए, शिक्षाविदों में या फिर हाई स्कूल की शिक्षा के बाद आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में बेहतर स्कोर के लिए उन्हें जीवन भर सीखने और याद रखने की कोशिश करें। अपने दिमाग में रखने वाला मुख्य नारा है ‘इसे सीखो, इसे संशोधित करो’। इसलिए, गणित सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी प्रश्न उत्तर कक्षा 7 की सूची यहां है। GK Questions for Class 7 with Answe PDF

1. What is the name of India’s longest Highway having a length of 4,112 km?

Answer: 4

2. What is the square root of 1296?

Answer: 36

3. What should be subtracted from 19700 so that it becomes a perfect cube root?

Answer: 17

4. 3:50 times of 8 is equal to?

Answer: 400

5. 9 raised to the power 0 is equal to:

Answer: 1

6. a is the side of a cube, then the volume of the cube is:

cube figure

Answer: 6a²

7. Is a triangle a two-dimensional or three-dimensional shape?

Answer: A two-dimensional shape

8. How many sides does a Hendecagon have?

Answer: 11

9. The polygons whose all the sides are equal are called

Answer: Equilateral Polygons

10. What are the types of polygons?

Answer: Regular Polygon, Irregular Polygon, Convex Polygon, and Concave polygon

Final Words

हमने दुनिया, भारत, खेल, इतिहास, राजनीति आदि के बारे में बेहतर सामान्य जागरूकता के लिए अंग्रेजी में उत्तर के साथ कक्षा 7 के लिए शीर्ष सर्वश्रेष्ठ जीके प्रश्नों की सूची दी है। साथ ही, हमने कक्षा 7 के गणित के कुछ जीके प्रश्नों को शामिल किया है और विज्ञान शिक्षाविदों में उत्कृष्टता प्राप्त करने और विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए अभ्यास करने के लिए। GK Questions for Class 7 with Answe PDF

Related posts
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 8 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 8: बेहतर समझ और प्रभावी सीखने के लिए कक्षा 8 के बच्चों की सूची के जीके प्रश्न अंग्रेजी…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 50+ GK Questions for Class 6 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 6: क्या आपने सोचा है कि जीके क्विज के प्रश्नों का उत्तर इतनी जल्दी कैसे दिया जाए? यदि…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 5 in Hindi PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 5: सामान्य ज्ञान एक ऐसा विषय है जहां हर कोई दुनिया, भारत, आसपास हो रहे करंट अफेयर्स और…