GK Questions for Class 6: क्या आपने सोचा है कि जीके क्विज के प्रश्नों का उत्तर इतनी जल्दी कैसे दिया जाए? यदि हां, तो यहां आपके प्रश्न का सही समाधान है। विभिन्न वेबसाइटों पर कक्षा 6 जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्नों की परीक्षा लेना और ग्रेड 6 के सामान्य ज्ञान प्रश्नों की सूची में दिए गए प्रश्नों और उत्तरों का अभ्यास करने से छात्रों को जीवन भर सामान्य और शैक्षणिक ज्ञान प्राप्त करने और उनके कौशल में सुधार करने में मदद मिलती है। साथ ही, यह स्पष्ट है कि उत्तर सूची के साथ हमारे द्वारा प्रदान किए गए जीके प्रश्न कक्षा 6 के छात्रों को बुद्धिमान और सक्षम इंसान के रूप में विकसित होने में मदद करते हैं।

50+ GK Questions for Class 6 with Answe PDF

छठी कक्षा गाइड के लिए इस सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी प्रश्न और उत्तर में व्यापक रूप से गणित जीके प्रश्न, विज्ञान और प्रौद्योगिकी जीके प्रश्न, खेल जीके प्रश्न, सामाजिक विज्ञान जीके प्रश्न, विश्व और भारत पर करंट अफेयर्स प्रश्न आदि शामिल हैं। ये कई जीके प्रश्न और उत्तर विभिन्न विषय कक्षा 6 के छात्रों को शिक्षा के सभी स्तरों में उत्कृष्टता प्राप्त करने में मदद करेंगे और उनकी बुद्धि में सुधार करेंगे। GK Questions for Class 6 with Answe PDF

Maths GK Questions for Grade 6

यहां हमारी टीम ने गणित विषयों पर कक्षा 6 के बच्चों के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्न और उत्तर एकत्र किए हैं जो आपके बच्चे के बुनियादी अवधारणाओं के गहन ज्ञान का परीक्षण करते हैं और सामान्य ज्ञान के साथ-साथ उनके विषय ज्ञान में सुधार करते हैं।

1. What is the square root of 169?

Answer: 13

2. What is the result for 65×65?

Answer: 4225

3. Which is the only even prime number?

Answer: 2

4. what is the shape of a dice?

Answer: Cube

5. How many seconds are there in an hour?

Answer: 3600 Seconds

6. How many decimal points can there be in a number?

Answer: 1

7. What is the name of these sequences?

1/1, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, ……

Answer: Harmonic Sequence

8. What is the other name of the perimeter of a Circle?

Answer: The Circumference

9. Find the missing terms in multiple of 4: 4, —, 12, 24, 36,…?

Answer: 8

10. What is the next prime number after 5?

Answer: 7

Also Check: GK Questions for Class 1 

Science 6th Class GK Quiz Questions & Answers in English

(GK Questions for Class 6 with Answe PDF) GK जानकारी के विभिन्न वर्ग बच्चों को अधिक बौद्धिक प्राणी बनाते हैं, उल्लेखनीय है कि जो सांसारिक मामलों से अपडेट रहते हैं। इसलिए, अंग्रेजी में उत्तर के साथ कक्षा 6 विज्ञान जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्न हमारी टीम द्वारा यहां प्रदान किए गए हैं जो छात्रों और उनके माता-पिता को उनकी आगामी परीक्षाओं, या प्रश्नोत्तरी या प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए सीखने और याद रखने में मदद करते हैं।

1. Colt is the name of which animal’s baby?

Answer: Horse

2. What is the name of Acid which is found in Lemon?

Answer: Citric Acid

3. Which travels the fastest among two Light & Sound?

Answer: Light

4. Which fish has no skeleton at all??

Answer: Jellyfish

5. Due to the presence of Chlorophyll the leaves changes into which Color?

Answer: Green

6. What energy emerges from motion?

Answer: Kinetic energy

7. What is the standard unit of measurement for energy?

Answer: Joule

8. What is the full form of ROM?

Answer: Read-Only Memory

9. Who is known as the Father of Pathology?

Answer: Rudolph Virchow

10. Where did plants originate?

Answer: Ocean

Do Refer: GK Questions for Class 2

Social Science GK Questions with Answers for Class 6

सामान्य ज्ञान विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में गणित, विज्ञान, अंग्रेजी आदि जैसे शैक्षणिक विषयों के साथ एक महत्वपूर्ण विषय है। उचित ज्ञान के बिना, स्थितियों का विश्लेषण करना और उनके आसपास हो रही स्थितियों को समझना असंभव है। तो, कक्षा 6 के लिए एसएस जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्नों की सूची देखें और दुनिया, भारतीय संविधान, प्रसिद्ध व्यक्तित्व, महत्वपूर्ण घटनाओं, इतिहास आदि के बारे में कुछ दिलचस्प बातें जानें। GK Questions for Class 6 with Answe PDF

1. How many fundamental rights are given in Indian Constitution?

Answer: 6

2. Name the Grand Old Man of the Indian National Congress?

Answer: Dadabhai Naoroji

3. What is the largest forest in the world?

Answer: Amazon Forest of Brazil

4. Who wrote the ‘Life Divine’?

Answer: Sri Aurobindo

5. Who is known as the Machiavelli of India?

Answer: Chanakya

6. Which color symbolizes peace?

Answer: White

7. In which year was the Battle of Plassey fought?

Answer: 1757

8. Which nutrient plays an essential role in muscle-building?

Answer: Protein

9. What forms together with similar body cells group?

Answer: Tissues

10. Which Mughal emperor is called Zinda Pir?

Answer: Aurangzeb

Current Affairs GK Questions for Class 6 Students

1. What is the name of the Punjab folk dance?

Answer: Giddha

2. Who was the first president of the USA?

Answer: George Washington

3. Who is known as “Father of Computer”?

Answer: Charles Babbage

4. Who is the fastest man in the world?

Answer: Ussain Boult

5. Who wrote the National Anthem of India?

Answer: Rabindra Nath Tagore

6. Who wrote Romeo and Juliet?

Answer: William Shakespeare

7. What is the most widely spoken language in the world?

Answer: Mandarin (Chinese)

8. WWW stands for what?

Answer: World Wide Web

9. In which year Indian Railways was founded?

Answer: 8 May 1845

10. When is the International Literacy Day?

Answer: September 8

Also Refer: GK Questions for Class 4

Sports General Knowledge Questions & Answers for Grade 6

1. Who won the most number of FIFA Football World Cup titles?

Answer: Brazil

2. How many players are there in an ice hockey team?

Answer: 6 Players

3. Ryder cup is associated with which sports?

Answer: Golf

4. What is the weight of a cricket ball?

Answer: 5.75 ounces

5. Which country is called the ‘father of the game of cricket’?

Answer: England

6. Donald Bradman was a great player of which game?

Answer: Cricket

7. How many medals did India win at the 2018 Asian Games?

Answer: 70

8. Olympics games are held after every?

Answer: 4 years

9. Who won India’s first medal in Wrestling at the Olympics?

Answer: KD Jadhav

10. Who won India’s first Olympic Bronze medal in Boxing?

Answer: Vijender Singh

Final Words

हमें उम्मीद है कि कक्षा 6 के बच्चों के लिए जीके प्रश्नों की प्रस्तुत सूची अकादमिक और सामान्य जागरूकता में उत्कृष्टता प्राप्त करने के लिए सबसे अधिक लाभान्वित होगी। GK Questions for Class 6 with Answe PDF