NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 60+ GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

2 Mins read

GK Questions for Class 4 छात्रों के लिए अजीब लग सकते हैं लेकिन ज्ञान में सुधार के लिए यह बहुत महत्वपूर्ण है। कक्षा 4 गणित, विज्ञान, सामाजिक विज्ञान, सामान्य, खेल जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्न आपके बच्चे को कम उम्र में अधिक सामान्य ज्ञान प्राप्त करने में मदद करते हैं।

सामान्य ज्ञान दुनिया में या आपके आसपास क्या हो रहा है, इसके बारे में जागरूकता है। कई स्रोतों की मदद से, आप इसे प्राप्त कर सकते हैं जिसमें किताबें, वेबसाइट, लोग, अनुभव आदि शामिल हो सकते हैं। जो बच्चे कक्षा 4 में पढ़ रहे हैं, वे अब यहां से संपूर्ण जीके अपडेट प्राप्त कर सकते हैं। यह लेख कक्षा 4 के छात्रों के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्नों की सूची को शामिल करता है जो गणित से लेकर सामाजिक विज्ञान, विज्ञान और खेल तक हैं। GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

Science GK Quiz Questions & Answers for Class 4

अंग्रेजी में Science & Technology GK Questions for Class 4 की सूची नीचे दी गई है। विज्ञान के लिए नए अद्यतन ग्रेड 4 जीके प्रश्नोत्तरी प्रश्नों की इस सूची के साथ अपना गतिविधि समय बिताएं और अपने आस-पास के विज्ञान की दुनिया से अधिक परिचित हों। साथ ही, यह निश्चित रूप से बच्चों को तेज और अधिक ज्ञानवान बनने के लिए लाभान्वित करने वाला है। GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

60+ GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

1. Earth is surrounded by layers of gases collectively called the —?

Answer: Atmosphere

2. Which organ purifies our blood?

Answer: Kidney

3. How many bones are there in a newborn baby?

Answer: 300

4. Who invented Penicillin?

Answer: Alexander Fleming

5. Who discovered the Computer?

Answer: Charles Babbage

6. Which planet is called the red planet in our solar system?

Answer: Mars

7. Who invented the Bicycle?

Answer: Kirkpatrick Macmillan

8. Which popular material used in making beddings is obtained from the husk of coconuts?

Answer: Coir

9. Which of the following planets of our Solar System does not have a natural satellite?

A) Venus
B) Uranus
C) Jupiter
D) Mars

Answer: Venus

10. What country is number one in robotics?

Answer: Japan

Maths General Knowledge Quiz Questions for Grade 4

GK छात्रों को आत्मविश्वास का स्तर हासिल करने और भविष्य में कुछ खास आयोजनों में उन्हें महान साबित करने में मदद करता है। कक्षा 4 के गणित के सरल जीके प्रश्नों को सीखने और अभ्यास करने के लिए आपको बहुत सारे स्रोत मिल सकते हैं। तो, नीचे दिए गए सामान्य ज्ञान गणित प्रश्नोत्तरी प्रश्नों को उत्तर कक्षा 4 के साथ एक्सेस करें और स्कूल के स्तर पर या हाई स्कूल या स्नातक या स्नातकोत्तर स्तर पर विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में सभी सामान्य प्रश्नोत्तरी में उच्च स्कोर करें। GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

1. Which number does not have a reciprocal?

Answer: Zero

2. Who is the Father of Geometry?

Answer: Euclid

3. Which number is the smallest factor of a number?

Answer: 1

4. Which of the following figures is symmetrical?

A) option a
B) option b
C) option d
D) option c

Answer: C

5. What is the distance between Earth and Sun?

Answer: 149.6 Million Km

6. How many sides are there for Heptagon polygon?

Answer: 7 sides

7. Is 90° a Right angle?

Answer: Yes

8. What is the roman numeral for 15?

Answer: XV

9. How do you write 0.09 as a fraction?

Answer: 9/100

10. What is the sum of the angles in a triangle?

Answer: 180 degrees

Do Refer: GK Questions for Class 1

4th Class Social Science/General GK Questions with Answers

1. _________ voted to exit from the European Union?

Answer: The United Kingdom

2. who won the Booker Prize in 2019

Answer: Margaret Atwood

3. Which place is called the Orchid Paradise in India?

Answer: Arunachal Pradesh

4. Who wrote the discovery of India?

Answer: Jawaharlal Nehru

5. Where is the smallest bone in our body located?

Answer: Ear

6. Who is the current Chief of the Indian Army?

Answer: Manoj Mukund Naravane

7. Who was the first Asian to be awarded the Nobel Prize?

Answer: Rabindranath Tagore

8. When was the International Day of Friendship celebrated all over the world?

Answer: 30th July

9. Who has been sworn in as the new Prime Minister of Nepal?

Answer: KP Sharma Oli

10. When is the National Girl Child Day in India celebrated?

Answer: 24th January

Sports & General Awareness Topics related GK Questions for Class 4

कक्षा 4 के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्नों को सीखना और उनका उत्तर देना आपके बच्चे की समसामयिक और स्थिर मामलों पर स्मरण शक्ति में सुधार करेगा और आपके बच्चे को भीड़ से अलग करेगा। खेल, राज्य, देश, कक्षा 4 के लिए विश्व जीके प्रश्न जैसे करंट अफेयर्स बच्चों को वर्तमान में दुनिया में क्या हो रहा है, इसके बारे में अधिक जागरूक करेंगे। ग्रेड 4 के लिए जीके क्विज प्रश्न कक्षा 4 सीबीएसई और आईसीएसई के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्न दोनों शामिल हैं। ये सरल कक्षा 4 जीके नमूना प्रश्न और उत्तर आपके बच्चे को संलग्न करेंगे और ज्ञान को जुनून के साथ प्राप्त करेंगे। GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

1. Which is the largest animal on earth?

Answer: Blue whale

2. Which is the tallest statue in India?

Answer: The Statue of Unity, India

3. How many players are there in the team of cricket?

Answer: 11

4. In which year & which country started the Olympic Games?

Answer: Greece(1896)

5. How many times has India hosted the Olympic games?

Answer: Zero

6. Where is the tower of silence situated in India?

Answer: India

7. Which team was the runner-up in the 2011 Cricket World Cup?

Answer: Sri Lanka

8. The first modern Olympics was held in 1896 in which country?

Answer: Athens

9. Who was the inventor of television?

Answer: J.L Baird

10. Who was the first black president of the United States of America?

Answer: John Hanson

final words:

ऊपर दिए गए प्रश्न गणित, विज्ञान, सामाजिक विज्ञान, खेल आदि जैसे प्रमुख विषयों पर ग्रेड 4 के लिए सबसे प्रमुख सामान्य ज्ञान प्रश्न हैं। आप कक्षा 4 के लिए दिए गए जीके प्रश्नों के सभी उत्तर भी पा सकते हैं। अधिक जानने के लिए अंग्रेजी में बच्चों के लिए ऐसे रोचक और नए जीके प्रश्न और उत्तर अन्य Gk विषयों से संबंधित प्रश्नों का अभ्यास करें। GK Questions for Class 4 Pdf Hindi?

Related posts
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 8 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 8: बेहतर समझ और प्रभावी सीखने के लिए कक्षा 8 के बच्चों की सूची के जीके प्रश्न अंग्रेजी…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 60+ GK Questions for Class 7 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 7 with Answer:  माता-पिता और शिक्षक जो गणित और विज्ञान के तथ्यों और अवधारणाओं के साथ भविष्य के…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 50+ GK Questions for Class 6 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 6: क्या आपने सोचा है कि जीके क्विज के प्रश्नों का उत्तर इतनी जल्दी कैसे दिया जाए? यदि…