NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 50+ GK Questions for Class 3 Pdf Hindi?

2 Mins read

GK Questions for Class 3: प्रत्येक व्यक्ति को करेंट अफेयर्स पर ज्ञान प्राप्त करने और अपने व्यक्तिगत ज्ञान के स्तर में सुधार करने के लिए कुछ समय निकालना चाहिए। यह केवल ग्रेड 3 के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्नों का अध्ययन और अभ्यास करके ही संभव हो सकता है। अधिकांश छात्र ज्ञान के अकादमिक स्तर पर ध्यान केंद्रित करते हैं लेकिन जीके उनकी बुद्धि को बेहतर बनाने में भी बहुत मदद करता है।

सामान्य ज्ञान कई विषयों, जैसे महत्वपूर्ण घटनाओं, लोगों, इतिहास, भूगोल, वैज्ञानिक घटनाओं, गणितीय तथ्यों, और कई अन्य के बारे में विश्वसनीय जानकारी की एक विस्तृत श्रृंखला के बारे में जागरूकता है। विद्यार्थियों को चाहिए कि वे इस प्रकार का ज्ञान प्रारंभिक अवस्था से ही प्राप्त कर लें और इस ज्ञान को लम्बे समय तक अपनी स्मृति में बनाए रखें। यहां, हमने कक्षा 3 के सभी छात्रों के उत्तरों के साथ गणित, विज्ञान और सामान्य जागरूकता जीके प्रश्नों की सूची तैयार की है। तो, नीचे दिए गए लिंक तक पहुंचें और सीधे उस अनुभाग में जाएं, जिसकी आपको बेहतर अभ्यास के लिए आवश्यकता है। GK Questions for Class 3 Pdf

50+ GK Questions for Class 3 Pdf Hindi?

Maths General Knowledge Questions for Grade 3

आपके बच्चे के लिए तीसरी कक्षा के गणित के जीके प्रश्न यहां दिए गए हैं। आप cbse कक्षा 3 परीक्षाओं और विभिन्न प्रवेश परीक्षाओं के लिए जीके प्रश्नों की इस सूची का उपयोग कर सकते हैं। आप इन गणित कक्षा 3 के सामान्य ज्ञान Quiz Questions को किसी भी समय और कहीं भी ऑनलाइन एक्सेस कर सकते हैं। GK Questions for Class 3 Pdf

1. What is the value of Pi?

Answer: 3.14

2. How many days are there in a Leap Year?

Answer: 366

3. What is the answer for 9 times 5 minus 5?

Answer: 40

4. When you multiply any digit with Zero, the answer will be —?

Answer: Zero

5. Which number is the largest 4 digit number?

Answer: 9999

6. Weight of milk is measured in liters/kilometers/kilograms?

Answer: Liters

7. Nine o’clock in the evening is 9 am or 9 pm?

Answer: 9 pm

8. The distance between two places can be measured in Centimetres/ Metres/Kilometres?

Answer: Kilometres

9. 999 x 10= _______?

Answer: 9990

10. What is the unit of measurement used to measure the length of the wall?

Answer: Feet

Also Check: GK Questions for Class 1

Class 3 Science GK Questions & Answers

विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में पूछे जाने वाले कुछ महत्वपूर्ण विज्ञान से संबंधित जीके क्विज प्रश्नों की सूची यहां दी गई है। कक्षा 3 के विज्ञान विषयों के आधार पर, हमने कक्षा 3 के बच्चों के लिए सामान्य ज्ञान के प्रश्न अंग्रेजी में उपलब्ध कराए हैं। ये gk Quiz Questions और उत्तर छात्रों और अभिभावकों को प्रासंगिक विषयों को संशोधित करने और परीक्षा में अधिक अंक प्राप्त करने के साथ-साथ उनके व्यक्तिगत ज्ञान में सुधार करने में सहायता करेंगे। GK Questions for Class 3 Pdf

1. Who is the father of the Telephone?

Answer: Alexander Graham Bell

2. Which is the hottest planet in our solar system?

Answer: Venus

3. What is the filament in a light bulb made of?

Answer: Tungsten

4. Which part of the brain is known as the biggest one?

Answer: Cerebrum

5. Animals that suckle their young ones are called ____?

Answer: Mammals

6. What is the boiling point of water?

Answer: 100°C

7. Which planet in our Solar System takes less than 10 hours to complete its rotation?

Answer: Jupiter

8. How does a dog express happiness?

Answer: Wagging tail

9. Where does our food collect after we chew and swallow it?

Answer: Stomach

10. Which pigment gives the leaves their green color?

Answer: Chlorophyll

General Awareness GK Quiz Questions with Answers for 3rd Class

कक्षा 3 के बच्चों के लिए GA Quiz Questions और उत्तर यहां सभी के सीखने और ज्ञान की इच्छा को बढ़ाने के लिए डिज़ाइन किए गए हैं। दुनिया के बारे में सीखना नदी में पानी के प्रवाह की तरह है। भारत और विश्व के बारे में प्रदान किए गए कक्षा 3 के सामान्य ज्ञान के प्रश्न पूरे जीवन में कई प्रवेश परीक्षाओं, साक्षात्कारों और समूह चर्चाओं के लिए उपयोगी हैं। GK Questions for Class 3 Pdf

Do Refer: GK Questions for Class 2

List of GK Questions and Answers for Class 3 on World Affairs

1. How many continents are there in the world?

Answer: 7 Continents

2. Name the 7 continents of the world?

Answer: Asia, Africa, Europe, North America, South America, Australia, Antarctica

3. Name the highest mountain peak in the world?

Answer: Mount Everest

4. Which is the smallest country in the world?

Answer: Vatican City

5. Which is the biggest continent in the world?

Answer: Asia

6. Name the longest river on earth?

Answer: Nile River

7. Which is the hottest place on Earth?

Answer: Danakil Depression in Ethiopia

8. Name the largest reef in the world?

Answer: The Great Barrier Reef

9. Name the author who created the famous series of books – “Harry Potter”.

Answer: J.K. Rowling

10. Which place is the coldest place in the world?

Answer: Vostok Station in Antarctica

List of GK Questions for Class 3 on India

1. Name the largest freshwater lake in India?

Answer: Wular Lake

2. Who is the Prime Minister of India?

Answer: Narendra Modi

3. Who is the President of India?

Answer: Ram Nath Kovind

4. In which year did the Quit India Movement start?

Answer: 1942

5. When India got its independence?

Answer: 15th August 1947

6. Indian became a Republic on which date & year?

Answer: 26th January 1950

7. Who was the first woman President of India?

Answer: Pratibha Patil

8. Name the biggest flower?

Answer: Rafflesia

9. What is the National Tree of India?

Answer: Banyan Tree

10. What is the National Fruit of India?

Answer: Fruit

final words

कक्षा 3 की सूची के लिए उपरोक्त सुसज्जित जीके प्रश्न छात्रों को उनके व्यक्तिगत स्तर और शैक्षणिक स्तर के ज्ञान को बेहतर बनाने में मदद करते हैं। ये कक्षा 2 गणित, विज्ञान और जीए सामान्य ज्ञान प्रश्न और उत्तर हमारे द्वारा तैयार किए गए हैं। तो, सभी वर्गों और करंट अफेयर्स के बच्चों के लिए जीके प्रश्न, स्टेटिक जीके, वर्ल्ड जीके, इंडिया जीके विषयों पर अद्यतन सामग्री के लिए हमारी साइट पर जाएँ और अधिक ज्ञान प्राप्त करें। GK Questions for Class 3 Pdf

Related posts
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 70+ GK Questions for Class 8 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 8: बेहतर समझ और प्रभावी सीखने के लिए कक्षा 8 के बच्चों की सूची के जीके प्रश्न अंग्रेजी…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 60+ GK Questions for Class 7 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 7 with Answer:  माता-पिता और शिक्षक जो गणित और विज्ञान के तथ्यों और अवधारणाओं के साथ भविष्य के…
GK Questions For Class 1 to 8

(New 2022) 50+ GK Questions for Class 6 with Answe PDF

2 Mins read
GK Questions for Class 6: क्या आपने सोचा है कि जीके क्विज के प्रश्नों का उत्तर इतनी जल्दी कैसे दिया जाए? यदि…